fbpx

Родопски пататник – традиционно кулинарно изкушение

бито сирене
Битото сирене – истински деликатес от Родопите
19.02.2017
Домашни мекици от Родопите
Рецепта за традиционни домашни родопски мекици
11.04.2017

Родопски пататник – традиционно кулинарно изкушение

Представяме ви историята и рецептата на едно от емблематичните ястия за родопския край – Родопски пататник.

От древни времена родопчани се славят като гостоприемни хора. Всеки гост бил гощаван от сърце, независимо какъв е – пътник, просяк, роднина. Гостите се посрещали с „ добре дошли“ и с покана към трапезата „хапни каквото си нашло“. Когато се очаквали гости обаче, подготовката била сериозна. Традицията, която и днес ревностно се спазва по време на селските събори е чевермето, което зимно време било приготвяно в пещта за хляб. Клинът (баницата)  бил обичайния десерт.

Днес съвремената родопска кухня е съхранила и запазила в голяма част основите на автентичните родопски ястия и всеки, който обича кулинарните пътешествия трябва да опита патаник, клин, трахана и още безброй много родопски изкушения, като едно от най-емблематичните е родопския пататник.

Ето и рецептата за приготвяне на ястието:

Пататникът е типично родопско ястие, което се приготвя от картофи. В различните области, то носи различни имена: патато или патето, които произлизат от думата патати-картофи.  Приготвянето му не е никак сложно, докато майсторлъкът се крие в печенето. Основните съставки са настъргани картофи, лук, яйца, сирене, сол и джоджен.

Всички те се омесват и се пекат на много слаб огън като голяма палачинка или омлет. Картофите трябва да се задушат. Пипкавият момент е при обръщането на пататника да внимавате да не го деформирате. Консумирайте с много любов към Родопския край 🙂