fbpx

Битото сирене – истински деликатес от Родопите

ашмар
Родопско ястие Ашмар – еко храна от Триград
16.02.2017
Родопски пататник – традиционно кулинарно изкушение
23.02.2017

Битото сирене – истински деликатес от Родопите

бито сирене

Битото сирене е един от емблематичните млечни „деликатеси“ за Родопския край. От прясното мляко се избива маслото и се получава така наречения „матан“, който бавно се затопля като се бърка с дървена лъжица в специален казан. По този начин матанът се пресича и полученото сирене се свива на топка. Сиренето се поставя в цедки, за пълно изцеждане, със цел отделяне на суроватката. След това се поставя на специално направени дъски и се пресова.

Сиренето се оставя в хладни помещения, за да узрее. Узрялото вече сирене се осолява, след което се размесва с извара. Изварата е добита от изцедената суроватка, посредством затопляне и пресичане.

Размесването на сиренето и изварата, се получава чрез раздробяване в специални дървени тави. По време на процеса се поставя сол, в зависимост от количеството.

Добре объркано сиренето се поставя, в овчи мехове. Меховете се поставят на дъски, поставени на проветриво място, като ежеседмично се обръщат, ту на едната ту на другата страна. Получения натурален продукт, без никакви консерванти, може да се съхранява до няколко месеца, без да се развалят вкусовите му качества. Това е прочутото родопски бито сирене- „пейнар“.

Източник:http://www.putevoditel.eu/%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%